2013
V sobotu 26. januára 2013 zorganizovala kultúrna komisia pri OÚ v Rosine pre obyvateľov obce dedinskú zabíjačku prasiatka.
Od skorého rána sa začalo s prípravou na zabíjačku a už pred ôsmou hodinou zavítali aj prví návštevníci – aj deti, aby sa pozreli, ako vyzerá pravá dedinská zabíjačka. Hoci prasiatko doviezli s miernym oneskorením, všetci sa napriek šestnásťstupňovému mrazu tešili a dočkali sa – nielen živého prasiatka, ale aj výrobkov z neho, ako sú pečené mäso, kapustnica, klobásky a jaternice (po rosinsky jelítka :) V tuhom mraze sa všetci mohli zohriať vareným vínkom a čajom (aj s rumom). Mäsové výrobky, kapustnica a nápoje sa predávali za ľudovú cenu 1 €.
Veríme, že všetkým návštevníkom chutilo. A ako sa zabíjačka vydarila, pozrite si na fotografiách pod článkom. Napokon poďakovanie patrí všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli pri organizovaní zabíjačky – či sú to členovia komisie, všetkým dobrovoľníkom, ktorí pomáhali pri spracovaní mäsa a výrobkov z neho, pri občerstvení návštevníkov, a tak obetovali niekoľko hodín svojho času. Poďakovať treba osobitne známemu výbornému mäsiarovi Lacovi Kováčovi a S. Hodásovi, M. Holešovi, P. Knapcovi, J. Beniačovi a ZŠ Rosina za vypožičanie všetkých inštrumentov potrebných na zabíjačku.